Kepimpinan Kontemporari di Organisasi - Khairunesa Isa (Penerbit UTHM, 2025)
Kepimpinan dalam organisasi moden kini menghadapi pelbagai perubahan dan cabaran yang memerlukan pendekatan yang lebih dinamik. Buku ini membincangkan secara mendalam mengenai evolusi kepimpinan dari model tradisional ke model moden yang lebih relevan dengan keperluan era transformasi. Dalam era globalisasi dan digitalisasi yang pesat, kepimpinan kontemporari tidak hanya perlu menangani keperluan dalaman organisasi, tetapi juga menyesuaikan diri dengan perubahan luar yang tidak dapat dielakkan. Melalui perbincangan tentang teori-teori kepimpinan yang berkembang, buku ini mengkaji impak konsep baharu seperti kepimpinan digital, inklusif, dan beretika terhadap keberkesanan pengurusan dan pencapaian objektif organisasi. Selain itu, ia juga menilai aplikasi gaya kepimpinan campuran dan Full Range Leadership dalam mencapai kejayaan, serta menyentuh strategi-strategi yang diperlukan dalam menghadapi cabaran kepimpinan digital dan pasca-pandemik. Buku ini turut mengupas konsep kepimpinan inklusif yang berperanan penting dalam membentuk budaya organisasi yang adil dan menghargai keberagaman. Pembaca akan dibimbing untuk memahami bagaimana kepimpinan yang beretika dapat memacu keputusan yang lebih adil dan berkesan, seterusnya menyumbang kepada kejayaan organisasi moden. Bagi memudahkan pemahaman khususnya pelajar dalam bidang Sains Sosial dan Pembangunan Organisasi, latihan pengukuhan sesuai tahap pengajian pascasiswazah disediakan di akhir setiap bab. Melalui pendekatan ini, pembaca akan dapat mengaplikasikan teori-teori dan konsep kepimpinan dalam konteks sebenar, memperkukuhkan kefahaman mereka serta mempersiapkan mereka untuk menghadapi cabaran dunia organisasi yang sentiasa berkembang. Buku ini adalah sumber penting bagi mereka yang ingin memahami dan mengadaptasi pendekatan kepimpinan sesuai dengan tuntutan dunia kerja yang kompleks dan berubah.