TEGAR MERDEKHA NARATIF POLITIK DAN BANGSA - KU HALIM , KU HASNAN (Penerbit UTHM, 2025)
Hubungan politik Melayu-Cina yang dicirikan oleh persaingan dan konflik pada tahap awal kemerdekaan telah mengalami banyak perubahan dalam perjalanan sejarah Malaysia. Kekuasaan dan dominasi politik Melayu yang dijelmakan dalam bentuk ketuanan Melayu mula diinstitusikan dalam perlembagaan Kemerdekaan tahun 1957 melalui pemberian kedudukan istimewa kepada orang Melayu. Tampaknya komuniti Cina baik elit-elit politik dalam BN dan parti pembangkang mahupun masyarakat Cina massa pada mulanya sukar untuk menerima hakikat kekuasaan politik tersebut. Persepsi yang demikian telah mendorong kedua-dua kumpulan ini memperjuangkan hak dan kepentingan kaum Cina dengan agak lantang sehingga dekad 80-an. Ini dapat dilihat melalui usaha mereka, terutamanya daripada NGO Cina untuk mengekang ketuanan atau hegemoni Melayu UMNO. Namun dalam tahun 90-an, suara-suara pengekangan dari parti-parti politik Cina komponen BN telah tidak kedengaran lagi. Para elit politik dalam MCA dan Gerakan nampaknya sudah menyerah dan pasrah dengan kedudukan politik mereka yang lebih subordinat berbanding dengan rakan mereka dari UMNO. Suara-suara perjuangan ke arah kesamarataan hak hanya dilaung dan diusahakan oleh pergerakan NGO Cina dari aliran pendesak dan DAP.