ASAS KEJURUTERAAN AKUSTIK - Musli Nizam Yahya; Hanif Abdul Latif (Penerbit UTHM, 2024)
Akustik adalah ilmu yang mempelajari sifat-sifat gelombang suara dan cara-cara suara dipancarkan melalui medium seperti udara, air, dan bahan padat. Ilmu akustik mencakup penghasilan, penghantaran, dan pengesanan suara, serta bagaimana suara boleh diubah suai dan diproses. Ilmu akustik adalah penting dalam pelbagai bidang, seperti kejuruteraan audio, reka bentuk ruang, dan kesihatan. Dalam kejuruteraan audio, akustik membantu dalam rekabentuk dan pembangunan teknologi audio yang lebih baik. Manakala dalam reka bentuk ruang, ilmu akustik sangat penting untuk mencipta persekitaran yang selesa dan mempunyai kualiti bunyi yang baik. Dalam bidang kesihatan, akustik membantu dalam pemahaman bagaimana suara mempengaruhi kehidupan manusia dan kesihatan mereka. Oleh itu, pemahaman tentang ilmu akustik sangat penting dalam pelbagai bidang dan boleh memberikan sumbangan besar untuk meningkatkan kualiti hidup manusia.