Orang Asli Jakun Johor - Shamsatun Nahar Ahmad; Ahmad Nawawi Yaakob (Penerbit UTHM, 2022)
Penerokaan sebahagian daripada keunikan dan kehebatan suku kaum Jakun yang menetap di kawasan Bekok, Segamat, Johor diadaptasi di dalam buku ini yang mengandungi lapan (8) bab. Rupa paras orang Jakun adalah amat hampir dengan rupa paras orang Melayu. Meneliti pada warisan budaya Orang Asli Jakun, ia adalah suatu yang menarik dan tersendiri. Mereka kaya dengan pantang larang dan patuh pada aturan alam belantara yang menjadi sebahagian daripada kehidupan. Bab dalam buku ini dimulai dengan adat dan tradisi Orang Asli Jakun sehinggalah kepada tren pendidikan. Setiap bab merupakan hasil penyelidikan yang telah dilakukan terhadap Orang Asli Jakun dan ada keunikan tersendiri. Buku ini sangat sesuai untuk sesiapa sahaja yang berminat menerokai kehidupan Orang Asli, khususnya etnik Jakun.