KEPELBAGAIAN DIMENSI ISU BELIA DAN KOMUNITI - Abdul Rahman, Haliza (Penerbit UTHM, 2021)
Komuniti dan Belia adalah aset yang sangat penting dalam sesebuah negara. Kerajaan Malaysia semakin prihatin terhadap isu dan cabaran yang timbul dalam kalangan belia dan komuniti di negara ini bagi memastikan negara dapat melahirkan suatu komuniti yang positif dalam agenda pembangunan negara. Penyertaan dan penglibatan aktif komuniti dan belia dalam pelbagai isu merupakan amalan demokrasi dan sangat penting sebagai tindak balas terhadap usaha memenuhi, mengiktiraf keperluan dan hak asasi mereka dalam mempengaruhi, membentuk, mereka bentuk dan menyumbang kepada dasar dan pembangunan perkhidmatan serta program yang dilaksanakan oleh kerajaan. Hal ini kerana komuniti dan belia boleh dibangunkan, dimajukan dan disejahterakan kehidupan mereka sekiranya diberi peluang membuat pilihan bersesuaian dengan keperluan, kemampuan dan kebebasan dalam membuat keputusan berkaitan diri masing-masing. Menyedari kepentingan tersebut, buku ini menghimpunkan sejumlah 14 artikel meliputi pelbagai isu berkaitan belia dan komuniti dalam usaha memperkaya ilmu, pengetahuan dan disiplin dalam bidang berkaitan belia dan komuniti di Malaysia.