SEJARAH & RENCAM WARISAN ALAM MELAYU - Ishak Saat; Ku Boon Dar (Penerbit UTHM, 2019)
Buku ini disusun dan digarapkan oleh pelbagai latar belakang penulis daripada pelbagai institusi pengajian tinggi. Ia mengumpul pelbagai tema dan persoalan yang berkisar tentang sejarah alam Melayu sebuah catatan sejarah bangsa Melayu. Melalui buku ini, pelbagai persoalan bangsa Melayu diutarakan agar dapat dijadikan teladan dan pengajaran kepada orang Melayu. Antara tema dan persoalan yang diutarakan dalam buku ini adalah berkaitan sejarah silam Kesultanan Melayu, dasar pendidikan, perkembangan Islam, ancaman komunis, hubungan diplomatik dan perbincangan sekitar warisan Alam Melayu. Diharapkan buku ini dapat menjadi pemangkin kepada penghasilan buku-buku yang berkisar tentang alam Melayu agar para pembaca mendapat gambaran sebenar tentang alam Melayu secara global dan tidak sempit atau bersifat lokal.