SALIB DAN PENJAJAHAN DUNIA ISLAM - Hussain Othman (Penerbit UTHM, 2018)
Siri peperangan Salib mula dilancarkan terhadap orang Islam oleh Paus (Pope) Urban II pada tahun 1095 Masihi dengan matlamat tertinggi untuk membebaskan kota suci Baitulmuqaddis daripada penguasaan orang Islam. Matlamat ini tercapai dengan jayanya pada tahun 1099 Masihi melalui Perang Salib Pertama. Sebagai imbuhan tambahan tentera Salib Eropah juga telah berjaya mengasaskan kerajaan dan daerah pemerintahan merangkumi Kerajaan Baitulmuqaddis, Kerajaan Kecil Antioch, Daerah Tripoli dan Daerah Edessa. Tindak balas dan penentangan tentera Islam di bawah naungan Kesultanan Saljuk bagaimanapun mula menggugatkan pemerintahan kerajaan Salib. Bermula dengan kejatuhan Edessa pada tahun 1144 Masihi kepada tentera Islam pimpinan Imaduddin Zanki, sedikit demi sedikit kekuasaan tentera Salib mula digugat. Kemuncak kepada kejatuhan kerajaan Salib Eropah ialah penawanan semula kota suci Baitulmuqaddis oleh Salahuddin Al-Ayubi pada tahun 1187 Masihi. Saki baki penguasaan tentera Salib di Wilayah Islam Asia Barat berakhir pada tahun 1291 Masihi apabila kota Acre ditawan semula oleh tentera Islam Mamluk pimpinan Al-Ashraf Khalil. Selepas Perang Salib Pertama sebanyak enam lagi siri perang Salib dilancarkan oleh para Paus Gereja Roman Katolik dengan tujuan asal untuk mempertahankan kerajaan Salib dan merampas kembali kota suci Baitulmuqaddis. Namun begitu kesemua enam siri tersebut tersasar daripada tujuan asal bahkan menggambarkan bahawa peperangan Salib yang dilancarkan bukanlah bertujuan agama bahkan lebih kepada tujuan politik penjajahan wilayah umat Islam di atas nama Gereja Roman Katolik. Sentimen peperangan Salib kemudiannya menjadi asas kepada gerak kerja penerokaan Dunia Baharu oleh penjajah Eropah. Tema “untuk Tuhan, kekayaan dan kemegahan” adalah kenyataan yang terbina daripada pengalaman siri peperangan Salib. Inilah kesimpulan yang dibawa oleh perbincangan dalam buku ini. Bermula dengan perbincangan berkaitan konsep asas perang Salib, fakta-fakta penting sejarah sehinggalah kepada rumusan yang mengaitkan konflik semasa dengan sentimen peperangan salib. Sekalipun buku ini ditulis berasaskan perspektif sejarawan Islam banyak sumber utama daripada para penulis Kristian Barat dan Arab dimasukkan bagi menggambarkan peristiwa sebenar yang berlaku.