PENGENALAN KEPADA STEP-NC - Yusri Yusof (Penerbit UTHM, 2013)
Buku ini merupakan keluaran pertama edisi Bahasa Malaysia yang memperkatakan mengenai ISO 14649 (STEP-NC). Buku ini memperkenalkan STEP-NC sebagai satu alternatif kepada persekitaran pembuatan dan remedi kepada masalah apabila menggunakan kod G & M sebagai pengaturcaraan mesin. Melalui kajian yang lebih banyak dan berkesan, STEP-NC menjanjikan lebih keuntungan dan kemudahan kepada pengguna. STEP-NC adalah satu bidang yang mempunyai banyak peluang untuk dikaji. Untuk merealisasikan aplikasi STEP-NC terhadap sistem CNC tercapai, kajian memerlukan kerja sama dari pihak pengilang, pengeluar mesin CNC, pembuat perisian CAD-CAPP-CAM, para akademik dan akhirnya pemahaman pengguna terhadap kebolehan STEP-NC. Secara ringkasnya, faedah-faedah STEP-NC dan permasalahan yang dihadapi ketika menggunakan kod G & M dapat menarik perhatian pembaca kepada kebolehan STEP-NC sebagai satu pembuatan pintar.