Faktor Peribadi dan Persekitaran yang Mempengaruhi Pelajar Kolej Komuniti Meneruskan Kerjaya dalam Bidang Pertanian: Personal and Environmental Factors that Influenced College Community Students to Pursue Career in Agriculture Sector - Norhayat, Rabiatul Adawiyah (Online Journal for TVET Practitioners, 2025)
Malay:Kekurangan tenaga pekerja mahir dalam sektor pertanian akan menjadi masalah sekiranya jumlah kemasukan pelajar baharu ke kolej pertanian yang semakin menurun tidak dibendung. Pelbagai faktor seperti persepsi kurang baik terhadap sektor pertanian menyebabkan pelajar tidak berminat untuk menceburi bidang ini. Maka, kajian ini bertujuan untuk mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi penyertaan pelajar kolej komuniti dalam meneruskan kerjaya dalam bidang pertanian. 80 orang mahasiswa daripada Kolej Komuniti Jerantut, Kolej Komuniti Bera, Kolej Komuniti Tambunan dan Kolej Komuniti Rembau telah menjadi responden dalam kajian ini. Borang soal selidik diedarkan secara dalam talian (Google Forms) melalui wakil institusi. Data telah dianalisis secara deskriptif, skewness, korelasi dan regrasi dengan menggunakan SPSS versi 27.0. Secara keseluruhan, hasil kajian mendapati faktor peribadi dan faktor persekitaran mempunyai hubung kait yang signifikan dengan tahap penyertaan pelajar dalam meneruskan kerjaya dalam bidang pertanian dan elemen minat merupakan faktor yang paling mempengaruhi pelajar dalam menyertai bidang pertanian.English:The shortage of skilled labour in the agricultural sector will become a problem if the decline in new student enrollment in colleges is not curbed. Various factors, such as negative perceptions of the agricultural sector, cause students to lose interest in pursuing this field. Therefore, this study aims to examine the factors that influence the participation of community college students in continuing their careers in agriculture. Eighty students from Jerantut Community College, Bera Community College, Tambunan Community College and Rembau Community College were respondents in this study. Questionnaires were distributed online (Google Forms) through institutional representatives. Data were analyzed descriptively, using skewness tests, correlations and regressions using SPSS version 27.0. Overall, the results of the study found that personal factors and environmental factors have a significant relationship with the level of student participation in continuing their careers in agriculture, and the element of interest is the factor that most influence students in participating in the agricultural field.