Tahap Efikasi Kendiri dan Hubungannya Dengan Peningkatan Kompetensi Guru RBT Di Maktab Rendah Sains MARA - Faizal Amin Nur Yunus,; Md Turiman Hussein, (Online Journal for TVET Practitioners, 2024)
Tahap efikasi dan kompetensi guru sentiasa menjadi perbahasan penting dalam usaha memastikan guru kekal kompeten bagi melaksanakan tanggungjawab keguruan yang penuh dengan cabaran. Tujuan kajian ini adalah untuk mengenalpasti tahap efikasi guru dan hubungannya dengan peningkatan kompetensi guru-guru di MRSM. Reka bentuk kajian adalah secara kaedah tinjauan dengan menggunakan soal selidik. Kaedah persampelan berperingkat dalam kalangan guru MRSM digunakan untuk pemilihan sampel. Ia dianalisis menggunakan perisian Statistic Procedure for Social Science 25.0 untuk menganalisis dapatan deskriptif dan inferensi. Kajian mendapati tahap efikasi kendiri guru di MRSM berada pada tahap tinggi iaitu (M=7.32, SP=0.93). Melalui analisis korelasi Pearson juga menjadi bukti terdapat hubungan yang signifikan antara efikasi guru dengan peningkatan kompetensi guru iaitu tahap signifikan p