Pembelajaran Teknikal Secara Koperatif dan Kemahiran Generik dalam Bidang Teknikal Bagi Perbezaan Pelajar Sijil dan Diploma ADTEC Batu Pahat - Marina Ibrahim Mukhtar; Mahathir Mohd Sarjan; Anizam Mohamed Yusof (Online Journal for TVET Practitioners, 2024)
Kajian ini bertujuan menentukan tahap kemahiran generik pelajar teknikal sebelum dan selepas pengenalan pembelajaran teknikal secara koperatif serta mengukur peningkatan statistik dalam kemahiran tersebut. Kekurangan kebolehan umum dikenal pasti sebagai salah satu punca pengangguran pelajar teknikal Adtec, menyebabkan banyak kolej mengemas kini kurikulum mereka. Dalam eksperimen ini, dua kumpulan pelajar teknikal di Adtec Batu Pahat, Johor, dinilai: 30 pelajar sijil selepas SPM dan 40 pelajar diploma. Instrumen soal selidik merangkumi lapan kemahiran generik: mengumpul dan menilai data, menyampaikan konsep, perancangan aktiviti, kerjasama, aplikasi matematik, penyelesaian masalah, dan penggunaan teknologi. Data dianalisis menggunakan statistik inferensi dan deskriptif, dengan ujian-t berpasangan menunjukkan signifikan pada 0.05. Hasil menunjukkan peningkatan ketara dalam kemahiran pelajar sijil dalam empat kategori, manakala pelajar diploma tidak menunjukkan peningkatan signifikan. Pembelajaran teknikal secara koperatif lebih efektif dipupuk pada peringkat awal pendidikan tinggi. Kajian ini penting untuk menggesa pensyarah menggunakan teknik ini jika terbukti berkesan meningkatkan kemahiran pelajar.