Stres Dalam Kalangan Pelajar Sekolah Menengah: Menerokai Punca Stres Dan Alat Ukur Stres: Stress Among Secondary School Students: Exploring Stress Causes and Stress Measurement Instruments - R., Ahad; M. F. , Lee (Online Journal for TVET Practitioners, 2023)
Pengurusan stres dalam kalangan pelajar Sekolah Menengah merupakan isu yang penting dan sering dikaji dalam bidang pendidikan dan kesihatan mental. Stres jangka pendek didapati boleh membantu dalam pembelajaran khususnya dalam mengejar peluang kerjaya yang diidamkan. Hal ini sebaliknya bagi stres jangka panjang yang lebih memudaratkan sehingga perlu ditangani sebaik mungkin. Kajian ini menyediakan analisis sistematik terhadap 20 artikel terbitan dari tahun 2010 hingga 2021 yang berkaitan dengan stres dalam kalangan pelajar dan juga instrumen yang digunakan untuk mengukur stres. Hasil analisis menggariskan empat kategori faktor utama yang mempengaruhi kejadian stres di kalangan pelajar, iaitu faktor interpersonal, faktor eksternal, faktor akademik, dan faktor persekitaran. Dalam konteks ini, faktor akademik menonjol sebagai subjek perbincangan utama dalam literatur yang dikaji. Hasil kajian ini turut menunjukkan kepentingan pengurusan stres pelajar dalam konteks persekolahan, khususnya yang berkaitan dengan proses pembelajaran dan persekitaran pendidikan. Stress management among high school students is an important and often studied issue in the field of education and mental health. Short-term stress has been found to be helpful in learning, especially in pursuing desired career opportunities. This is the opposite for long-term stress which is more harmful so it needs to be dealt with as best as possible. This study provides a systematic analysis of 20 articles published from 2010 to 2021 related to stress among students and also the instruments used to measure stress. The Systematic Literature Review (SLR) approach is based on the PRISMA Flowchart which consists of four steps, namely identification, screening, eligibility, and included. The results of the analysis outline four main categories of factors that influence the incidence of stress among students, namely interpersonal factors, external factors, academic factors, and environmental factors. In this context, academic factors stand out as the main subject of discussion in the literature reviewed. The results of this study also show the importance of student stress management in the context of schooling, especially those related to the learning process and educational environment.