Pendekatan Konseptual Heutagogi Dalam Pembelajaran Vokasional: Heutagogy Conceptual Approach In Vocational Learning - Anak Demin, Terancy Barajing; Mohamad, Mimi Mohaffyza (Online Journal for TVET Practitioners, 2023)
Pendekatan heutagogi merupakan pendekatan pembelajaran yang berkonsepkan self-determined learning yang berorientasikan pembelajaran berpusatkan pelajar. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti pendekatan konseptual heutagogi dalam pembelajaran vokasional. Dalam pembelajaran vokasional, pendekatan heutagogi penting dalam kebolehpasarankerja graduan daripada kolej vokasional. Pendekatan heutagogi mempunyai enam elemen iaitu meneroka, kolaborasi, mencipta, hubungan, kongsi dan refleksi. Objektif bagi kajian ini adalah mengenal pasti elemen heutagogi dalam pembelajaran vokasional yang berorientasikan pekerjaan dan mengenalpasti perbezaan elemen heutagogi dengan bidang pengajian. Reka bentuk kajian secara tinjauan dan pendekatan kuantitatif berserta soal selidik sebagai intrumen kajian. Kaedah persampelan rawak berstrata digunakan dan seramai 281 orang responden terlibat dalam kajian ini iaitu pelajar Diploma Vokasional Malaysia tahun 2 semester 2 kolej vokasional di Sarawak. Analisis data yang digunakan adalah min, sisihan piawai dan MANOVA. Dapatan kajian menunjukkan elemen heutagogi menujukkan nilai skor min yang tinggi. Kajian mendapati tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara elemen heutagogi dan bidang pengajian. Oleh itu, kajian ini merumuskan bahawa elemen heutagogi sangat penting dalam semua jenis kemahiran vokasional agar dapat meningkatkan kebolehpasaran pelajar vokasional di industri. The heutagogy approach is a learning approach with the concept of self-determined learning that is oriented towards student-centered learning. This study aims to identify the conceptual approach of heutagogy in vocational learning. In vocational learning, the heutagogic approach is important in the employability of graduates from vocational colleges. The heutagogic approach has six elements which is explore, collaborate, create, connect, share and reflect. The objective of this study is to identify the elements of heutagogy in vocational learning that is job-oriented and to identify the differences between the elements of heutagogy and the field of study. The research design is a survey and quantitative approach with questionnaires as research instruments. A stratified random sampling method was used and a total of 281 respondents were involved in this study who were Malaysian Vocational Diploma year 2 semester 2 vocational college students in Sarawak. Data analysis used is mean, standard deviation and MANOVA. The findings of the study show that elements of heutagogy show high mean score values. The study found that there was no significant difference between the elements of heutagogy and the field of study. Therefore, this study concludes that the element of heutagogy is very important in all types of vocational skills in order to increase the marketability of vocational students in the industry.