Penguasaan Pengetahuan Teknologi Dan Inovasi Pengajar Di Pusat Latihan Teknikal Dalam Pengajaran Dan Pembelajaran - Omar, Mohd Razdi; Puteh, Saifullizam (Online Journal for TVET Practitioners, 2019)
Abstrak : Kajian ini mengkaji tahap penguasaan pengetahuan teknologi dan inovasi pengajar di Pusat Latihan Teknikal, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam pengajaran dan pembelajaran. Kajian berbentuk tinjauan yang dijalankan terhadap tenaga pengajar di Pusat Latihan Teknikal ATM dengan menggunakan borang soal selidik. Bahagian di dalam instrumen soal selidik mengandungi tiga bahagian yang dilabelkan sebagai A (demografi), B (mengukur pengetahuan pedagogi) dan C (mengukur pengetahuan isi kandungan pengajaran). Sampel tenaga pengajar yang terlibat berjumlah 195 orang tenaga pengajar (161 lelaki dan 34 perempuan). Kajian ini menggunakan satistik deskriptif untuk menperolehi nilai min dan sisihan piawai. Hasil analisis kajian mendapati tahap pengetahuan pedagogi (M = 2.10, SD = 1.04) dan isi kandungan pengajaran (M = 2.10, SD = 1.08) berada tahap yang rendah. Berdasarkan pada dapatan kajian, beberapa langkah perlu dilakukan dalam meningktkan penguasaan aspek pedagogi dan isi kandungan pengajaran dalam kalangan tenaga pengajar di Pusat Latihan Teknikal, untuk meningkatkan pengetahuan teknologi serta inovasi dalan pengajaran dan pembelajaran. Oleh itu, kajian yang lebih mendalam harus dipertingkatkan dalam usaha mengenalpasti tindakan dan latihan yang perlu dilaksanakan oleh pihak pengurusan ATM untuk meningkatkan profesionalisme tenaga pengajar teknikal di Pusat Latihan Teknikal ATM. Abstract: This study examined the mastery of technology and innovation knowledge training to teaching and learning, amongst instructors at the Technical Training Centre, Malaysian Armed Forces (ATM). A study in a form of survey was conducted on instructors in several ATM Training Centers using questionnaire forms. Part of the questionnaire instrument consists of three parts that are labeled as, A (demographics), B (measurement of pedagogical knowledge) and C (measurement of knowledge of teaching contents). The sample involved 195 teaching instructors (161 male and 34 female). This study use descriptive statistics to obtain mean values ​​and standard deviations. The analysis of the results showed that the levels of pedagogical knowledge (M = 2.10, SD = 1.04) and the teaching content (M = 2.10, SD = 1.08) were low. Based on the study findings, several measures need to be implemented to improve the mastery of pedagogical aspect and teaching content amongst teaching instructors at the Technical Training Centre, to improve the technological and innovation knowledge in teaching and learning. Therefore, more in-depth studies should be conducted in an effort to identify the actions and training that need to be implemented by the ATM management to improve the professionalism of the technical teaching instructors at the ATM Technical Training Centre.