Sejarah Dunia dari Kacamata Alam Melayu: Satu Tinjauan Epsitemologi Alternatif: World History from the Perspective of the Malay World: An Alternative Epistemological Review - Mohd Ghazi, Ahmad Faris Naiyuddin; Halim, Harliana; Mohammed Yasin, Nazreena; Asyiqah Mohamad Jamil (Journal of Social Transformation and Regional Development, 2025)
Malay:Artikel ini bertujuan untuk meninjau sejarah dunia melalui lensa pandangan alam Melayu sebagai satu usaha epistemologi alternatif dalam memahami naratif sejarah global. Wacana sejarah dunia sering didominasi oleh naratif Eurocentrik yang meminggirkan suara dan pengalaman peradaban bukan Barat, termasuk tamadun Melayu. Melalui pendekatan analisis kualitatif berbentuk kajian kepustakaan dan pemikiran kritikal, artikel ini mengemukakan pandangan alam Melayu sebagai satu kerangka epistemologi yang berasaskan nilai, tradisi, dan pengalaman lokal yang unik. Penulisan ini menelusuri bagaimana alam Melayu membentuk interaksi antarabangsa melalui jaringan perdagangan, penyebaran Islam, dan hubungan diplomatik sejak zaman silam. Artikel ini mencadangkan bahawa epistemologi Melayu mampu menyumbang kepada penulisan sejarah dunia yang lebih inklusif, adil, dan pelbagai suara, sejajar dengan usaha dekolonisasi ilmu dan pengiktirafan terhadap naratif alternatif dalam wacana akademik global.English:This article aims to explore world history through the lens of the Malay worldview as an effort towards an alternative epistemology in understanding the global historical narrative. The discourse on world history is often dominated by Eurocentric narratives that marginalize the voices and experiences of non-Western civilizations, including the Malay civilization. Through a qualitative approach involving literature review and critical thinking, this article presents the Malay worldview as an epistemological framework grounded in unique local values, traditions, and experiences. This paper traces how the Malay world shaped international interactions through trade networks, the spread of Islam, and diplomatic relations since ancient times. The article argues that Malay epistemology can contribute to a more inclusive, equitable, and multi-voiced account of world history, in line with the broader efforts of decolonizing knowledge and recognizing alternative narratives within global academic discourse.