Inovasi Metodologi Hafazan Al-Quran Pantas: Model Kurikulum Dua Tahun Ma'had Tahfidz Al-Quran Majlis Al-Ihya: Innovative Methodology for Accelerated Quranic Memorization: The Two-Year Curriculum Model of Ma'had Tahfidz Al-Quran Majlis Al-Ihya - Wahidi, Ridhoul; Siti Marpuah (Journal of Quranic Sciences and Research, 2026)
Malay:Program hafazan Al-Quran arus perdana umumnya mengambil masa yang panjang, sekali gus menuntut kepada keperluan transformasi kurikulum yang lebih efisien dan sistematik. Kajian ini bertujuan untuk meneroka Inovasi Metodologi Hafazan Al-Quran Pantas melalui Model Kurikulum Dua Tahun yang dilaksanakan di Ma'had Tahfidz Al-Quran, Majlis Al-Ihya Selakopi, Bogor, Indonesia. Secara khusus, kajian ini memperincikan struktur komponen kurikulum, strategi pelaksanaan hafazan harian, serta tahap pencapaian para santri dalam memenuhi sasaran hafazan 30 juzuk dalam tempoh 24 bulan. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dengan reka bentuk kajian kes. Pengumpulan data dilakukan melalui implikasi kaedah analisis dokumen kurikulum, pemerhatian langsung terhadap proses pengajaran dan pembelajaran (PdP), serta temu bual mendalam bersama pengurusan ma'had, muhafiz, dan para santri. Hasil kajian mendapati bahawa kejayaan model dua tahun ini dipacu oleh integrasi tiga inovasi utama: pengurusan masa hafazan yang intensif (sistem sabaq, sabqi, dan manzil), pengasingan psikologi dan fokus santri, serta sistem pemantauan prestasi harian yang ketat. Kajian juga mendapati majoriti santri berjaya menamatkan hafazan mengikut garis masa yang ditetapkan dengan kualiti hafazan yang mutqin. Implikasi kajian ini menunjukkan bahawa model kurikulum ini berpotensi tinggi untuk diadaptasi oleh institusi tahfiz kontemporari lain bagi melahirkan al-Hafiz yang kompeten dalam tempoh yang lebih singkat tanpa menjejaskan kualiti bacaan.English:Mainstream Quranic memorization programs generally require an extended duration, necessitating a shift toward a more efficient and systematic curriculum transformation. This study aims to explore the Innovative Methodology for Accelerated Quranic Memorization through the Two-Year Curriculum Model implemented at Ma'had Tahfidz Al-Quran, Majlis Al-Ihya Selakopi, Bogor, Indonesia. Specifically, this research examines the structural components of the curriculum, the strategic daily memorization workflows, and the achievement levels of students in meeting the target of memorizing 30 chapters (juzuk) within 24 months. This study employed a qualitative approach using a case study design. Data collection was carried out through curriculum document analysis, direct observations of the teaching and learning (PdP) processes, and in-depth interviews with the ma'had management, instructors (muhafiz), and students. The findings reveal that the success of this two-year model is driven by the integration of three core innovations: intensive time-management systems (utilizing sabaq, sabqi, and manzil techniques), psychological isolation for enhanced student focus, and stringent daily performance tracking. The study also confirms that the majority of the students successfully completed their memorization within the designated timeline while maintaining well-retained (mutqin) quality. The implications of this study indicate that this curriculum model holds significant potential for adaptation by other contemporary tahfiz institutions to produce competent Huffaz in a shorter timeframe without compromising recitation quality.