Pengaruh Komitmen Kesatuan Sekerja dan Gaya Kepimpinan Berorientasi Terhadap Keberkesanan Kesatuan Sekerja dalam Kalangan Ahli Kesatuan di Sektor Pengangkutan dan Telekomunikasi di Sabah: The Influence of Trade Union Commitment and Leadership Style Oriented Towards Trade Union Effectiveness Among Union Members in The Transportation and Telecommunication Sector in Sabah - Hamidun, Nur Nilam Sari; Kee Mohd Yussof, Kee Y Sabariah (Journal of Techno-Social, 2025)
Malay:Keberkesanan kesatuan sekerja mempunyai peranan yang penting untuk mendorong kesatuan sekerja meningkatkan prestasi kesatuan sekerja dalam memperjuangkan hak-hak pekerja melalui tindakan kolektif dan aktiviti-aktiviti kesatuan sekerja yang menjadikan kesatuan sekerja itu mencapai objektif penubuhannya dalam organisasi. Keberkesanan kesatuan sekerja adalah matlamat yang perlu dicapai oleh kesatuan sekerja melalui kerjasama yang baik di antara pihak kesatuab sekerja dan majikan. Oleh itu, tujuan kajian ini adalah untuk mengenalpasti tahap keberkesanan kesatuan sekerja dan pengaruh komitmen kesatuan sekerja serta gaya kepimpinan berorientasi dalam sektor kesatuan sekerja pengangkutan dan telekomunikasi di Sabah. Kajian ini merupakan kajian rintis yang menggunakan pendekatan kuantitatif dengan melibatkan 30 orang ahli kesatuan sekerja. Analisis deskriptif serta analisis regresi mudah digunakan bagi mencapai objektif kajian. Hasil dapatan kajian menunjukkan tahap keberkesanan kesatuan sekerja berada pada tahap tinggi. Model kajian ini adalah signifikan di mana komitmen kesatuan sekerja serta gaya kepimpinan berorientasi kesatuan sekerja mempengaruhi keberkesanan kesatuan sekerja sebanyak 47 peratus. Ini menunjukkan teori keberkesanan kesatuan sekerja boleh diimplementasikan dalam kesatuan sekerja di sektor pengangkutan dan telekomunikasi di Sabah. English:The effectiveness of the trade union has an important role to encourage the trade union to improve the performance of the trade union in fighting for the rights of workers through collective action and trade union activities that make the trade union achieve the objectives of its establishment in the organization. The effectiveness of the trade union is a goal that must be achieved by the trade union through good cooperation between the trade union and the employer. Therefore, the purpose of this study is to identify the level of effectiveness of trade unions and the influence of trade union commitment and oriented leadership style among union members in the transportation and telecommunication sector in Sabah. This study is a pilot study that uses a quantitative approach involving 30 trade union members. Descriptive analysis and linear regression analysis were used to achieve the objectives of the study. The results of the study show that the level of effectiveness of trade unions is at a high level. This research model is significant where trade union commitment as well as trade union-oriented leadership style influence the effectiveness of trade unions by 47 percent. This shows that the theory of the effectiveness of trade unions can be implemented among union members in the transportation and telecommunication sector in Sabah.